I huset

Tips til dit næste gør-det-selv projekt

Gør det selv projekter er ofte en god måde at spare penge på, samtidig med at det er sjovt og spændende at lave sine egne projekter. Det er også godt med hjemmelavede ting, da man så nemt selv kan vælge præcis, hvordan man gerne vil have sine ting til at se ud.

Man skal ikke nøjes med at vælge mellem de ting, der er i butikkerne. Dog kan det der gør-det-selv godt nogle gange blive lidt tricky, så her i artiklen er der samlet en bunke tips, til næste gang du skal lave dit eget projekt i hjemmet.

Find den gode maling

Æstetikken er noget af det, der ofte kan komme til at mangle i gør det selv projektet, da man er mere fokuseret på at gøre det praktisk og billigt. Men det er dog altid lækrest med et hjem, hvor man er tilfreds med sine omgivelser helt ned i detaljerne. Derfor er det godt at finde den helt rigtige farve maling til at færdiggøre dit næste projekt med. Du kan ofte finde gode maling tilbud flere steder på nettet, så det ikke behøver at være så dyrt at gøre dit projekt flot at se på.

Husk desuden også, at hvis du f.eks. skal friske facaden op med en omgang maling, så den bliver frisk og flot at se på, skal du klargøre den først. Dette skal du gøre ved først at rense facaden for begroninger og skidt. Herefter skal du rense den med grundrens og repareres de steder, hvor der kan være huller og revner. Dette skal gøres for at opnå et ordentligt resultat, hvor malingen ikke skaller af eller bliver grim at se på.

Sørg for at det er lovligt

Selvom du må lave mange ting derhjemme, er der dog nogle forskellige regler og love for, hvad du selv må gøre, og hvad der skal laves af en professionel med autorisation. Især inden for vvs-, kloak- og elarbejde er der grænser for, hvad du selv må lave. I VVS må du f.eks. gerne udskifte vandhaner eller installere radiatorer, mens du ikke selv må lave nye VVS-installationer eller ændre på eksisterende brugsvandsanlæg.

Med kloakarbejde er det lidt nemmere. Her må du nemlig ikke lave noget selv, der løber til kloakinstallationer. Elinstallationer må du heller ikke lave selv, hvis der er fare for, at nogle kan få stød, eller at der kan opstå brand. Det er en typisk brøler især for folk, der starter med at lave gør det selv-arbejde, at de kommer til at lave ting, de ikke må ved et uheld. Derfor er det super vigtigt at have styr på det, inden du går i gang.

Det kan alt sammen godt være lidt forvirrende at finde rundt i med reglerne, så det er en god ide at spørge en professionel om råd, hvis du er i tvivl om, hvorvidt det er lovligt for dig at udføre arbejdet selv.