I huset

Skal du bygge nyt eller bygge om?

Planlægger du at bygge om, bygge til eller bygge nyt inden for den nærmeste fremtid? Inkluderer dine byggeplaner en større omlægning, for eksempel fordi du planlægger at bygge nyt badeværelse eller lignende?

Så kan du have brug for at få foretaget en statisk beregning på de bærende konstruktioner forud for byggeriet. Læs med her og få mere at vide om, hvad du skal være særligt opmærksom på, inden du går i gang, for at du får et sikkert og trygt byggeri.

Statiske beregninger badeværelse

Uanset om du har valgt at bygge nyt, bygge til eller bygge om, så bør du altid konsultere en eller flere rådgivere inden du går i gang. Særligt hvis dit byggeprojekt indebærer mere omfattende ændringer. En statisk beregning er en beregning af dine bærende konstruktioner og deres ydeevne. Den kan være en stor hjælp, hvis du for eksempel står overfor at skulle etablere nyt badeværelse på 1. sal i dit gamle hus eller andet, der kræver en større omlægning af rør og andet vvs-arbejde.

Klinker og beton vejer mere end træ, så når du vælger at etablere et nyt badeværelse, vil bjælkelaget mellem loft og gulv naturligt blive udsat for en endnu større belastning, end det plejer. En rådgiver kan med en statisk beregning vurdere belastningen på de bærende konstruktioner. For eksempel laster fra en tung gulvbelægning, på de eksisterende gulvbjælker, på diverse forstærkninger og ekstra bjælker i træ eller stål.

Hvorfor kan det betale sig at lave en statisk beregning?

En statisk beregninger badeværelse udføres af en rådgivende ingeniør forud for dit byggeprojekt. Beregningen skal understøtte entreprenørens arbejde og kan spare dig for mange bekymringer og unødige ombygninger undervejs. Det er vigtigt at få lavet en beregning på, om dit eksisterende gulv kan bære den nye konstruktion. Det kan jo være nødvendigt at skulle reducere i højden eller pille ved flere af de bærende bjælker. Derfor skal der udføres en vurdering af, om bjælkelaget kan bære den nye konstruktion, eller om der skal laves en forstærkende konstruktion. For eksempel i form af ekstra stålprofiler.

Hvordan udføres beregningen?

Det er en rådgivende konstruktionsingeniør, som foretager den statiske beregning forud for dit byggeprojekt. Når arbejdet er udført, vil den entreprenør eller håndværker, der skal stå for byggeriet, få en færdig rapport og en arbejdstegning med specifikke henvisninger til den nye konstruktion. For at du kan få foretaget en statisk beregning skal konstruktionsingeniøren have adgang til dit tegningsmateriale. Har du ikke selv dine byggetegninger, kan de findes i kommunens lokale byggearkiv eller på kommunernes fælles weblager over byggesager. Du kan få adgang til dette via din kommunes hjemmeside. Du skal have fat i en situationsplan, facadetegninger, en plantegning og en snitplan. Prisen på beregningen afhænger naturligvis af byggeriets størrelse og kompleksitet.