I huset

Kom kalken til livs med et blødgøringsanlæg

Er du træt af den uendelige kamp mod kalk på fliserne i brusekabinen, og at du hele tiden skal have repareret eller udskiftet opvaskemaskinen? Så er der håb forude. Du kan nemlig komme kalken i dit vand til livs med et blødgøringsanlæg. 

Dermed slipper du for at bruge unødige kræfter og penge på at rette op på de problemer, som meget kalk kan forvolde.

Hvorfor et blødgøringsanlæg

Når vand falder som regn, er det rent og tomt for mineraler. Mange lever imidlertid i områder hvor vandet bliver pumpet op fra en undergrund, der er meget kalk- og mineralholdig. Dette vand klassificeres som hårdt vand, og kan være super irriterende, samt have mange negative effekter på dit hjem. Læs mere om kalk i vandet her.

En blødgøringsmiddel fungerer til behandling af hårdt vand ved at fjerne de mineralerne gennem en proces kaldet ionbytning. Mineraler der forårsager hårdhed og skade på dit hjem, bliver fanget af harpiks i systemet og byttes ud med natrium- og kaliumioner.

Problemer med for meget kalk:

  • Tør og irriteret hud og hår
  • Slider tøj
  • Aflejringer på tallerkner og glas
  • Tilstoppede afløb
  • Tilkalket elkedel,
  • Kort levetid på vaskeemaskine og opvaskemaskine
  • Tilkalket brusekabine
  • Dyrere elregning
  • Dårlig vandsmag

Mindre tid på rengøring

Hvis du bor i et hjem med hårdt vand, ved du hvor tidskrævende rengøring kan være. Selvom dine glas har været en tur i opvaskemaskinen, er der alligevel plamager af kalk på dem.

Du kan tilbringe flere timer om ugen på at skrubbe kalk aflejringer af væggene i dine brusere, dræn og vandhaner. Et vandblødgøringsanlæg forhindrer imidlertid de negative virkninger af hårdt vand, og du kan dermed spare tid på den regelmæssige rengøring.

Godt for hud og hår

At bade i hårdt vand kan have en negativ indvirkning på din hud. Mineralerne i hårdt vand fjerner hudens naturlige olier, dermed udtørrer huden og for nogle resulterer det i en kløende og irriteret hud. Kalkfritvand kan imidlertid være yderst fordelagtigt for dit hår og din hud, eftersom det indeholder færre mineraler.

Desuden kan blødt vand hjælpe med at balance dit hårs pH-niveau, mens hårdt vand kan få dit hår til at føle sig tørt, sprødt og kruset. Det kan også påvirke din hårfarve.

Desuden bliver vandtrykket i din bruser lavere med tiden, efterhånden som kalkmængden ophober sig. Det gør det svært at få vasket alt sæben ud af håret og af din krop.

Spar penge med et blødgøringsanlæg

Det hårde vand forårsager ophobning i dine rør og apparater. Pladsen vandet kan løbe igennem i rørene indsnævres, hvilket betyder at der kræves et højere pumpetryk. Mængden af energi, der er nødvendig for at holde vandet varmt eller koldt øges altså.

Ophobningen af kalk ødelægger også dine apparater, hvilket betyder hyppigere omkostninger til reparation eller udskiftning af din opvaskemaskine, vaskemaskine, kaffemaskine og vandvarmer.

Desuden skal du bruge meget energi og mange penge på rengøringsmidler, for at komme kalkaflejringerne til livs.

Et blødgøringsanlæg kan i imidlertid spare dig for de dyre reparationsregninger, og give dig en billigere elregning, bedre rørføring og en længere levetid på både bukser og bluser.

Installation af blødgøringsanlæg

Ved installation af et blødgøringsanlæg er det et lovkrav, at det er en autoriseret VVS’er der fortager installationen. Det er vigtigt at blødgøringens anlægget er placeret korrekt, så det fungerer så effektivt så muligt.

Det skal være et plant og tørt sted, typisk tæt på vandmåleren, så det sikres at det kalkfrievand udelukkende bliver pumpet ind i huset. Desuden skal der være tilgang til hovedledningen og strøm. Ydermere skal der gerne være et afløb i nærheden, så anlægget kan dræne en smule i regenereringsprocessen.