I huset

Hvad koster installation af opvaskemaskine, og må man selv installere?

Når du først har klikket på ’køb’ knappen til din nye opvaskemaskine, er du kun nået et stykke af vejen. Opvaskemaskinen skal nemlig også installeres. Prisen på installationen afhænger i høj grad af, om du i forvejen har de korrekte VVS- og el-installationer på plads, der hvor du vil placere opvaskemaskinen. 

Derudover skal du være opmærksom på, at hvorvidt du selv må installere opvaskemaskinen afhænger af, om du i forvejen har de korrekte VVS- og el-installationer til installationen. Netop ovenstående vil vi gennemgå i denne artikel.

Hvad koster installationen af opvaskemaskinen?

Prisen på installationen afhænger af, om du i forvejen har installation til eksisterende stikkontakt med jordforbindelse, vandtilslutning og afløb der, hvor du vil placere din opvaskemaskinen. En tommelfingerregel er, at du typisk vil have de korrekte installationer, hvis du udskifter en gammel opvaskemaskine med en ny det samme sted, da den gamle opvaskemaskine typisk vil have kørt med de korrekte installationer. Samlet vil prisen på installationen ligge nogenlunde i følgende prisleje:

  • Installation eksklusiv el- og VVS-installationer og uden transport: 299-799 DKK
  • Installation inklusiv el- og VVS-installationer men eksklusiv transport: 1999-4999 DKK
  • Installation inklusiv el- og VVS-installationer og inklusiv transport: 2299-5299 DKK
  • Installation inklusiv el- og VVS-installationer, transport samt bortskaffelse af gammel opvaskemaskine: 2599-5599 DKK

Læs mere om priserne på installationen af opvaskemaskinen her.

Hvornår må man selv installere opvaskemaskinen?

Du må gerne selv installere opvaskemaskinen, hvis du udskifter den gamle opvaskemaskine med en ny og bruger de samme installationer i den nye opvaskemaskine som den gamle (dvs. afløb, vandtilslutning samt stikkontakt med jordforbindelse). I så fald skal man ikke arbejde med hverken VVS- eller el-installationer, og i så fald kan alle med eller uden autorisation selv gøre det.

Du må ikke selv installere opvaskemaskinen, hvis der ikke er tilstrækkeligt med installationer, der hvor du vil placere opvaskemaskinen. Hvis placeringen f.eks. ikke har de rette afløb, vandtilslutning eller stikkontakt med jordforbindelse, skal du have fat i både en autoriseret VVS-installatør og en autoriseret elektriker. Det er jævnfør Byggereglementet et krav, og hvis du har fået installeret opvaskemaskinen uden den rette autorisation, kan du f.eks. ikke få dækket eventuel vandskade forårsaget af opvaskemaskinen af forsikringen.

Hvordan sparer penge på installationen?

Det er, som vi lige har set, ikke helt billigt at få installeret den nye opvaskemaskine. Derfor kan det være en god idé at spare på installationen. Her er 3 tips til at spare på installationen:

  • Indhent tilbud fra flere VVS- og el-installatører: hvis du griber telefonen og indhenter tilbud fra mange forskellige installatører, vil der typisk være penge at spare, fordi du kan vælge det billigste tilbud.
  • Indhent tilbud fra små selvstændige: de store firmaer er typisk dyrere end de små selvstændige håndværkere eller blikkenslagere. Forsøg derfor at indhente tilbud fra de mindre installatører.
  • Lav selv noget af fragt-arbejdet: hvis du selv kan stå for transport af den nye opvaskemaskine samt bortskaffelse af den gamle opvaskemaskine, sparer det installatøren for tid, hvorfor du også vil spare penge.
  • Sørg for, at installatøren er autoriseret: du kan tjekke Sikkerhedsstyrelsens Autorisationsregister på sik.dk for at se, om VVS- og el-installatøren er autoriseret.