I huset

Hvad koster et nyt badeværelse, og hvordan sparer man penge på renoveringen?

Sammen med køkkenet er renoveringen af badeværelset en af de helt omkostningstunge renoveringer. Det skyldes i høj grad, at renoveringen ofte kræver både autoriseret VVS-installatør samt autoriseret elektriker afhængigt af renoveringens omfang. Men hvad koster et nyt badeværelse? Og hvordan kan man spare penge på renoveringen?

Hvad koster et nyt badeværelse?

Det er ikke muligt at give et præcist estimat for et nyt badeværelse, da det afhænger af en lang række faktorer, navnlig renoveringens omfang (om der skal installeres helt nyt badeværelse, eller om det eksisterende badeværelse blot skal have et ansigtsløft), om du køber arbejdstimer eller totalentreprise hos håndværkerfirmaet, hvor i huset badeværelset er placeret samt hvor i landsdelen badeværelset skal renoveres.

Ikke desto mindre kan vi give nogle grove estimater for det nye badeværelse nedenfor.

  • Nyt badeværelse i eksisterende værelse: 32.000-36.000 DKK per kvadratmeter
  • Nyt badeværelse i ny tilbygning: 25.000-30.000 DKK per kvadratmeter
  • Renovering af eksisterende badeværelse: 6.000-15.000 DKK per kvadratmeter
  • ’Ansigtsløft’ (nye fliser, brusekabine osv., dvs. uden at der pilles ved VVS): 2.000-8.000 DKK per kvadratmeter

Som du måske har bemærket, er anlæggelse af nyt badeværelse af nyt badeværelse særlig dyrt. Det skyldes, at det kræver omfattende arbejde af en autoriseret VVS-installatør. Overvej derfor, om du kan nøjes med et ’ansigtsløft’ af badeværelset fremfor en fuld renovering, da det er væsentligt billigere end en fuld renovering. Du kan læse mere om priserne her.

Sådan sparer du penge på det nye badeværelse

Det nye badeværelse er som bekendt en dyr affære, så en bare lille procentuel besparelse udmønter sig typisk i relativt store reelle besparelser. Så hvordan sparer man på renoveringen af badeværelset? Her er 3 tips:

  • Bestil arbejdstimer fremfor totalentreprise: det her er ubetinget det punkt, hvor der er flest penge at spare. Ved arbejdstimer hos håndværkeren køber man kun hans arbejdskraft – han står således hverken for plantegning, indkøb af materialer eller køreplanen for det nye badeværelse. Det er således det, som du skal stå for. Det betyder selvfølgelig også, at du kommer til selv at skulle lægge noget arbejde i at planlægge renoveringen, men til gengæld kan man spare op mod 100.000 DKK fremfor totalentreprise, hvor håndværkerfirmaet typisk lægger store avancer på materialer.
  • Lav selv noget af arbejdet: det her er nok den mest åbenlyse. Du må, hvis du ikke er autoriseret VVS-installatør eller autoriseret elektriker, selvfølgelig ikke selv stå for hverken VVS eller el-installationer jf. Byggereglementet, men du kan f.eks. selv lægge fliser, hvis du har erfaringer fra tidligere projekter. Du kan også hjælpe til for håndværkeren, f.eks. ved at bære byggeaffaldet ud mv. Her kan man naturligvis spare nogle af håndværkerens arbejdstimer, som reducerer din samlede pris.
  • Spar penge på materialer: skal man have nyt WC, brusekabine, håndvask, ventilation mv., kan det i høj grad betale sig at købe disse på nettet, da netbutikkerne sammenlignet med detailforretningerne typisk har færre udgifter at dække.